Policija
— 310 —
Осим у Паризу има и у сваком дерапешеп-и (округу) по једна идентична установа, а подређене су префектима (окружним поглаварима) и делегатима Министарства Пољопривреде. Свим тим организацијама добро су познати сви начини на које се вара код робе и трговине, а наиђе ли се на неки нови трик, он се садпштава с места свим сродним институцијама. За вршење тих истрага има сваки дерапетшет и све веће вароши своје нарочите фондове. У њих доприносе и стручне организације продуцената и трговаца, које често и саме имају своје, од власти потпомагане агенте, јер држе до тога, да се не убија углед њихове струке. И ти: приватни агенти синдиката морају да положе стручне испите и јавну заклетву.
За подлогу експертиза служе, како сам споменуо раније, тачне дефиниције сваке храњиве робе и лека за људску или употребу стоке. Те дефиниције или су локалне, Т. ј. дело самих француских власти, или су, а за нарочито декларисане артикле, установљене на два међународна конгреса у Женеви. Тамо је установљено, а по томе ушло у закон о сузбијању непоштене трговине, да се сматрају за недопуштене и погибљене и све конзерве које су рађене са асадит зајусисшт и његовим дериватима, пошто је ова киселина опасна за здравље живих организама. Исти су конгреси дали и јасне и дефинитивно стилизоване дефиниције за све артикле који се употребљавају за људску и сточну храну у свим земљама, као млеко, брашно, какао, шећер, чоколада, маст, бутер, хемијска гнојива, маргарин, зачини свих врста, цикорија, танин, лекови општијег карактера, семење, сахарин, конзерве од воћа, поврћа, рибе и меса, смоле и артикли из њих вађени, лоначарска и порцуланска стаклена роба и њене разне глазуре, отрови, макарони и друга сушена теста, разни колачи, горчице, сиреви, скроб и његове израђевине, опиум, ликери, вина, жестока пића, сирупи свих врста, уља и есенције, боје минералне и друге, а нарочито оне које служе за бојадисање робе определене за људску или сточну храну, воћни сокови, каучук, антисептична средства, барити, арсеник (као и његове композиције), шибице, киселине (борова, угљена, нитрична, сумпорна, татарска, салицилна, бензоична, ацетична нтд.). ИМ „прописи за поступање по кланицама и чување и