Policija

= ФЕРИ:

пса ућуткају и обмане. Ну ако је кућни пас чувар чистокрвни | полицијски пас и ако је ваљано дресиран, то им редовно накана неће поћи за руком, јер ће им ваљани пас помрсити све рачуне,

Провалу изводе крадљивци најобичније кроз прозоре или врата; прозор иставе или стакло лепивом или блатом намажу, па га утисну или једноставно диамантом изрежу. Врата иставе или отпирачем отворе, у чему су особито цигане вешти, а ако то не иде, онда једноставно браву или који оквир у вратима изрежу, а догађа се и то, да се који од ортака било под којом изликом или потајно у кућу увуче, па ноћу врата изнутра отвори.

Не може ли се провала да изведе кроз прозоре или врата, то се онда поткопа зид или се провали кров и таван или се уђе кроз димњак (оџак).

Чим крадљивац провалом уђе у просторије, одмах обично.

:знутра све затворити, да не буде изненађен и затечен, а у циганин прави мајстор; по том граби све, што му год руку дође, баца све кроз прозор или балкон, гко је само могуће, ортацима, а затим се све што брже и даље однесе, па се онда састају и украдено добро деле.

Особито погибељни провалници од заната јесу они, кој проваљују благајне; редовито имају најсавршенији алат за провале благајна, а у новије вријеме служе се успјешно и разним распршљивим материјалом (линамитом, екразитом ит,д.) и справама за јаки притисак зрака, чиме благајне отвграју.

Провалвици благајна су редовито тако звани интернгциснални провалници, који су ванредно вјешти, ну имамо и наших домаћих провалника благајна од заната, који алат за провалу доста примитивно сами направе, али обично га из иноземства (из Енглеске и Америке) набаве, или сами оданде собом донесу.

Провалним крађама моћи ће се барем донекле предусрести, ако се тачно и ваљано врше сеоске ноћне страже, а по градовима ако што чешће крстаре полицијске или жандар меријске патроле, те ако се уз то вазда помно надзиру сви они сумњивци, који су крадљивци од наваде и провалама.

ПИ склони.