Policija

2 948.

Провалницима је обично тешко у траг ући, јер су пре"фрригани и опрезни, а уз то имају и добре везе са ортацима и прикривачима, као што су старинари, крчмари, разни трговчићи ит. д., па се стога имају и они згодно на оку држати.

Крадљивци улазници јесу они, који вјешто и куражно „особито лети улазе кроз отворене прозоре и балконе у станове, а и иначе се завуку у подруме и на таване, где крађу изведу, те украдено добро обично ортацима додају.

Кесароши (џепари) су једни од најпогибељнијих лопова; врло су вјешти у барзтању са прстима, рукама и ногама, дапаче и устима, израбљују сваку стиску и гунгулу, залазе у у цркве, забавишта, на вашаре, те тамо веште из џепова к "торбица краду, а за то имају и згодан алат за парање џепова и резање ланчића од сатова и уреса, као што су ножићи или маказице у прстену, кљештице или тестерица у рукаву и т.Д.

Да свој занат што лакше извађати могу, преоблаче се жесароши у разна одела већ према околици и приликама, дапаче се и маскирају, а често се приказују својим оделом и држањем као трговци, чиковници, властелини, свећеници, официри и у опште као отмени људи. Женске су такође врло вјеште и спретне кесарошке.

Женскадија обично је нагнута разним крађама по ва: шарима и дућанима, а краде обично одијело, платно, мараме, пантљике, драгоцијености и т. д. Женске су уз то врло добре прометачице разног крађеног добра, поуздане су и вјеште помагачице и стражарице при крађама, а као кесарошке и сљепарице дотерају често и до велике вјештине далеко боље од мушкараца.

Крађом коња баве се најобичније такове особе, које "разумију с коњима баратати и које су — како се каже уз коње одрасле, овда које знаду разне коњске мане отстрањивати и вјешто их затајивати. Коњокрадице упуштају се у трговину и измењивање коња, тим извиде и упознају разне околности и прилике, па онда извађају крађу.

Код нас су највештији и најпогибељнији коњокрадице цигани и мађарски чикоши, а имамо и доста сумњиваца, који се баве само крађом коња и ти су најчешћи уз државну границу, јер најрађе и најсигурније тргују и измењују коње са