Policija

50821

прикривени каквим сасвим исправним занимањем, да им је врло тешко ући у траг.

Затим долазе криумчари, који доносе кокаин трговцима гросистима, и они агенти опет који га од ових већ препакован у дозе од 1. грама разносе даље. Из узапћених телеграма и писама види се да се за сва ова отровна средства, употребљавају нарочити називи.

Тако опиум се назива „Олга“ или „Оберестерајх“ (Горња Аустрија). Морфиум се назначује са „Марија“ или „Месопотамија“, док се кокаин бележи са „Камила“ или „Корушка“.

Агенти продаје кокаина обично су понајвише подводачи макрои и све проблематичне ноћне егзистенције, који код себе носе тек један сасвим незнатан део кокаина, док је остала количина вешто скривена код пријатељица. Разуме се да је овде купац врло често изложен и превари, јер се кокаин вешто меша са пудером, гипсом или брашном, па чак и са самим безмирисним нафталином. Још чешће се дешава, да купац добије место скупо плаћеног кокаина, у опште само какав безвредносни прашак.

Поред овога наведеног легалног или нелегалног пута којим кокаин допире у све друштвене слојеве, он тако исто у великој количини пролази и кроз лекарске рецепте. Јер према прописима, лекар своме пицијенту не може да одбије ако би му овај потражио рецепт за кокаин. Али је његова дужност да пази да се прописана количина само једанпут узме из апотеке, што је разуме се, врло сумњиво, јер се доказало да се и многе апотеке, и многи лекари не држе овога прописа. Чак и лажним рецептима, варају се и сами апотекари. За овакве рецепте постоје у Бечу нарочите берзе по извесним сумњивим кафанама. У првој половини 1923, у Бечу је било ухапшено 56 трговаца кокаина, а 31 њих због саучесништва. Средства која стоје на расположењу полицији за сузбијање кокаина и његовог распростирања, врло су мала и ограничена. Тесне везе које постоје између трговине кокаина и проституције, навели су полицију да повери одељењу које се стара о трговини белог робља, и сузбијање кокаина. Међутим, сваким се даном све више доказује, да трговина кокаина расте све више. Његов разорни утицај не зауставља се

ПОЛИЦИЈА З