Policija

— 320 —

Пре рата, о кокаину се је у Бечу, исто као и у другим великим Европским центрима, врло мало знало. Рат је собом донео и свај бели отров, са осталим пороцима, који и захвата све веће и веће слојеве друштва. Први интернационални полицијски конгрес, који се је био одржао у Бечу 1928. г., скренуо је: први озбиљну пажњу на кокаин и његов разорни утицај, а поглавито у Аустрији.

На овом конгресу је Др Мецл, полициј. виши лекар поднео један исцрпан реферат о алкохолизму, као и сузбијању његовом. Као додатак овоме опширном реферату, Д-р Мецл је говорио и о кокаину и морфијуму.

_Г. Д-р Мајер, шеф полиције, наводи затим своја опажања о кокаину који је поглавито распрострањен међу проституцијом. Ноћни локали су главна тржишта овога отрова, Рације које је полиција предузимала по овим локалима, нису нажалост дале никада жељене резултате, јер шмркање кокаина није ничим забрањено, а трговци који се баве његовом потајном продајом и криумчарењем, по свима овим локалим су тако добро организовани, а још више обазриви, да се

тешко могу ухватити на самом делу.

Г. Д-р Мајер наводи затим у своме реферату да је бечка полиција трагала да уђе у траг и похвата све канале кроз које овај отров долази у Аустрију, како би се његова појава одмах у корену сузбила. Тако се је дошло до позитивних доказа да у Хановеру и Берлину постоје читаве интернационалне централе, које разашиљу по целом свету овај отров. Оне га са највећим лукавством преносе преко границе, тако да су врло ретки случајеви у којима су царински органи ухватили каквог криумчара на делу. Али чак и кокаин увежен на легалан начин, растурају дрогисте и апотекари или њихови помоћници тајним каналима даље, због велике зараде, јер фабрична цена кокаина је 730 — шилинга кило (око 6000 динара) док се он редовно продаје по : 5200 шилинга кило (око 50.000 дизара).

Трговина са кокаином представља данас једну од вајорганизованијих метода, и далеко је прешла трговину опиума н морфиума. То су на првом месту трговци гросисте, који живе у Белгији, Француској, Немачкој или Швајцарској, и заргђују огромне суме са овим отровом, али су тако вешто