Policija

897 —

се право, које је овим законским прописом огарантовано земљоделцу, не повреди.

Према Начелној Одлуци Опште Седнице Касац. Суда Бр. 5455/1905 год. оцена о остатку земље треба увек да се врши по имовном стању земљорадниковом у времену када се предузима извршење пресуде за приватна потраживања.

Према овоме, статус дужника не цени се према моменту његовог задужења, већ према моменту извршења одлуке судске о његовој осуди. Из овог=, опет, излази, да се благодејање из шач. 4 5 471 грађ. суд. пост. има примењивати и на она лица, која у времену задужења нису били земљоделци, али су шо постала у времену наплаше дуга.

Одредбе 5 471 грађ. суд. пост. важе у свему и за земљоделце који падну под стечај, пошто законом о стецишном поступку није учињен изузетак ол опште одредбе о заштити земљоделаца, предвиђене овим законским прописом. Према одлуци Касац. Суда Бр. 11440/1913 год. стечај се може отворити само над оном имовином земљоделца, која му није заштићена овим законским прописом.

Опширније о свему овоме видети у чланку Сељак и његова пасивна менична способност од Д-р Душана Суботића, председника Касац. Суда (у „ГТолицији“ за 1927 год. Бр. 1—4).

3. Заостала удовица има право удовичког уживања на имању умрлог јој мужа (95 412 и 418 грађ. зак.) а ако јој је муж умро као земљоделац, онда и за њу важи благодајење из 5 471 грађ. суд. пост. (одлука Касац. Суда Бр. 2774—1894 г. — у Полицијском Речнику, књ. П, стр. 148).

На основу свега изложеног уредништво је мишљења, да је извршна власт погрешила што приликом вршења пописа за наплату дугова умрлог оца није ценила поднете доказе да је умрли био земљоделац, и у задружном односу са својим сивовима, као и да његова удова има на заосталом имању право удовичког уживања. Против овог њеног поступка треба се жалити вишој власти — великом жупану — а згко дође до продаје пописатог имања, онда се, против извршене продаје, треба жалити првостепеном суду у смислу 502 грађ. суд. пост. и уз жалбу — тужбу — приложити уверење општинског суда и одбора којим се утврђује да умрли никад није био трговац, и да се целог живота занимао земљорадњом као главним занимањем.

пе