Policija

— 8328 —

П Суду општине смедовачке:

1. Ако Станоје не може доћи на своје имање док не пређе преко сеоске утрине, онда он у смислу 5 341 грађан. суд. пост. има право на законску службеност. У овом случају општински одбор мора му допустити сву службеност, али он је за то дужан плаћати општини по погодби, и ако се не погоде, може га општински пуномоћник тужити надлежном суду, који ће одредити колико ће плаћати.

2. По 8 146 грађан. суд. пост. поравнање закључено пред надлежним судом има снагу извршне пресуде. Ако је општина за добивено „појиште“ уступила извесан део свога земљишта, онда је потребно да ову трампу — којом се отуђује један део општинског имања — одобри и општински збор, у смислу чл. 88 тач. 2 зак. 0 општинама.

3. У „Полицији“ Бр. 1—2 за ову годину објашњено је (стр. 45—46) да се испитом сведока прекида застарелост иступног дела, а у броју за март дато је објашњење о застгарелости иступних пресуда (стр. 253).

Св. Бр. 501.

Ш Суду општине остружничке:

Кад је дотична женска наследила непокретно имање свога она, онда је то њено имање (5 400 грађан, зак,ји остаје њено до смрти (односно докле га не отуђи), без обзира колико се пута удаје. Између ње и њених синова, ма из кога брака, не постоји задруга. Пошто њени синови од два мужа не живе у кућној заједници, него одвојено, то онда и они вису у задружном односу (5 507 ист. зак.).

Св. Бр. 340.

М Жандармеријској станици — Подујево:

И жандармерија и Гранична Трупа саставни су део војске сталног кадра, те се стога чинови пренети из жандармерије у Граничну Трупу и подофицирска школа ове признају. Али, с обзиром на специјалну граничну службу, дотични жандармеријски подофицир свакако ће бити дужан да похађа