Policija

— 8326 —

Београдског Университета у одличном делу Задружно право по грађанском законику Краљевине Србије (део први, друго издање, стр. 95, Београд 1924.).

Како се из упућеног питања види, да је умрли отац још за живота био поделио имање између себе и својих синова. па по извршеној деоби и даље — све до смрти — остао с њима у заједници живота и имања, то је несумњиво да је између њих постојала задруга (случај предвиђен под а).

У прилог овог тврђења, поред напред изложеног, иде и одлука Касац. Суда од 16. јануара 1914. год. Бр. 4036 (Г70лицијски Речник од Д. Ђ. Алимпића књ. П стр. 50 рубрика. Задруга).

Према овоме нетачно је мишљење извршне власти дау конкретном случају није постојала задруга између умрлог оца и синова који су с њим живели у кућној заједници.

2. Да би се неко могао сматрати за трговца потребно је:

а) да му је трговина редовно, обично занимање; 6) да је протоколисао фирму, и в) да је од Трговачке Коморе добио одобрење за рад (чл. 1 и 5 трговач. зак. и чл. 5 зак. 0 радњама). То што се неко лице Дроизвољно издаје и потписује као трговац без испуњења ових законских услова, без утицаја је на одређивање његовог статуса.

У овом смислу има се ргсправити и случај о ком је реч у упућеном питању.

Земљоделац, који се на меници потписао као трговац, може евентуално одговарати за превару (ако би се утврдило да је ишао на обману, односно да поверилац није знао право стање ствари), али се не може лишити благодејања из 471 тач. 4 а грађан. суд. пост., јер се несумњиво утврђује: а) да му је земљорадња увек била главно занимање, и 6) да се никад није бавио трговином нити протоколисао фирму.

Тако исто овог благодејања не могу се лишити пунолетни синови земљорадникови, јер се у тач. 4 8 471 грађан. суд. пост. вели: „поред овога на сваку пореску главу..... б ако јој је само главно занимање земљоделство, по пет дана земље, рачунајући дан на 1600-кв, хвата“.

Одредбе 5 471 грађ. суд. пост. постављене су јавном иншересу, и с тога све власти, дејствујући у кругу своје надлежндсти, морају по званичној дужности водити рачуна да