Policija

ВН

одговарајући курс — школу — Граничне Трупе ради специјализирања у граничној служби, и да по нрописима ове трупе положи испит из оних знања, која су за дотични чин потребна а у жандармерији их није полагао.

Време проведено у жандармеријској служби рачуна се за стицање законских права при преводу у Граничну Трупу, пошто је и једна и друга служба државна (чл. 50 Уредбе о Граничној Трупи).

Све остало регулисано је уредбом о Граничној Трупи, оштампаној у Сл. Војном Листу, Бр. 2, стр. 883 за 1923 год. М „Жандармершјској станици — ГПарок:

1. Године службе, које је подофицир при прелазу из војске пренео у жандармерију, признају се за стицање права по чл. 78. закона о устројству војске и морнарице само у том случају, ако приликом овог прелаза не постоји прекид службе.

2. Чланом 12. закона о жанд. пензионом фонду предвићено је, да се пензија жандармима одређује само према 20динама службе у жандармерији, те према томе године пре- | нете из које друге службе, не би се могле рачунати за пензију.

3. Титуларни чинови предвиђени су само у жандармерији, и они се признају само по стварном одслужењу у једном чину у жандармерији. Године проведене у војсци у једном чину не могу се узимати у обзир за унапређење у следећи титуларни чин у жандармерији. Титуларни чин рачуна се од онога чина са којим је дотично лице дошло у жандармерију а наредни титуларни чин добија тек пошто у чину, који је донело из војске, проведе још 5 год. у жандармерији, уз испуњење и осталих општих услова за унапређење у наредни титуларни чин.

м Суду општине вар. Ариља:

За расматрање одлука надзорних власти, којима се изричу казне над општинским органима на основу чл. [58. зак. о општинама, надлежан је Државни Савет по чл. 170. истог закона. Изузимају се случајеви кад је казна изречена на основу чл. 158 ов. зак. за кривицу предвиђену специјалним законима,