Policija

— 381 — ·

|Х Суду општине водањске:

У којим се случајевима и под којим условима може вршити претрес стана прописано је чл. 11 Устава и кривич.. судским поступком (гл. УП.

Повреда уставних и законских одредаба о претресу стана од страна органа власти кажњава се по 6 123. казн. зак. као нарушење кућњег мира.

Опширније о овоме видети у Полицшјском Речнику од Д. Ђ. Алимпића (књ. П, рубрика Префрес).

Св. Бр. 544.

Х

ћузману Л. Повловићу, деловођи општине врбичке:

У 55 15 и 16. полицијске уредбе изрично је речено да се могу одмах извршити осуде над крадљивцима, изречене: по званичној дужности, т. ј. за крађе које се извиђају и пресуђују ло званичној дужности. Осуде због крађа, које се извиђају и пресуђују само на тужбу приватних тужилаца (5 391, став. 3. казн. зак.) могу се извршити тек кад постану извршне (58 15 и 16 полиц. уредбе, став 5, ал. 1).

· У „Полицијп“ Бр. 9—10 за прошлу год. објашњено је: (стр. 380) у којим су случајевима иступне пресуде извршне.

р4 Лазару 11. Бајагићу, писару општине града Приштине:

Тражено објашњење о надлежности општинских судова, као управне (извршне) власти дато је у „Полицији“ Бр. а за ову годину (стр. 51).

ХИ „Жандармеријској станици — Сујеклоје:

Начелном одлуком опште седнице Касац. Суда од 27 јуна 1925 год. Бр. 6092 објашњено је:

„При свем том може се узети у обзир, да ни данашњи Устав државни ни законик о кривич. суд. пост. никојим својим прописом изричво не забрањују лицу под истрагу стављеном имати свога браниоца и у истрази, и да ће бити у духу савремености, ако се испит окривљеног врши у присуству бра-