Policija

— 332 —

ниоца, кад то овај или окривљени буде захтевао, и кад се бранилац тога ради већ налази ту, тако да се не мора нарочито позивати и добављати. Тада бранилац има иста права у погледу сазнавања доказног материјала и права жалбе, које има и окривљени, али не и више, а нарочито не и права да присуствује саслушању сведока, суочењу њиховом између себе и са окривљеним, узимању мишљења од експерата и другим процесним радњама“. -

У којим се случајевима може прекинути већ отпочета истрага речено је у 5 29. кривич. суд. пост.

По чл. 3 закона о истражним властима жалбе против решења о прекидању истраге подносе се надлежном првостепеном суду, у року од три дана по пријему решења. Ако приватни тужилац не изјави жалбу у овом року, а дело се ислеђује по званичној дужности, иследна власт дужна је послати на оцену суду решење са актима и без жалбе.

ХШ Командиру жандармеритке станице — Маково:

1. У „Полицији“ Бр. 11—12 за прошлу год. објашњено је (стр. 500) да активно подмићивање није кажњиво по српском казненом законику, а што важи за главног кривца, важи и за саучеснике у овом погледу (5 47. истог зак.). Са истог разлога т. ј. за то што главна радња — радња извршиочева — није по закону кажњива, не може постојати ни дело из 5 50 ов. зак.

9. Последњим одељком чл. 18. закона о чувању пољског имања овлашћен је пољски чувар да стоку (свиње и пернату живину) затечену у штети, може убити, али само у ономе „случају ако не успе да је из оштећеног добра истера. Према овоме пољски чувар дужан је, пре него што приступи убијању стоке, најозбиљније покушати да је из дотичног добра удаљи, па тек ако у овоме не успе, може је убити.

3. За ред путовања општинских пошта у Битољској Области известити се код поште у Прилепу или Битољу, које су много ближе станици но уредништву.

ХМ «Станиславу Ћ. Којинићу, деловођи општине варошице Лапово: 1. Одлуком Државног Савета од 22 августа 1906 год. Бр. 5236 објашњено је: