Policija

— 396 —

убрзавају и животни услови и посебности устроја савремене Русије.

Крајем године 1925 („Правда“, 1925 бр. 275) писала је госпођа Крупскаја дословно ово: „Занемареност се до 7, не може растумачити недостатцима предреволуцијске епохе, него је у првом реду резултат сада постојећих чинилаца — беспослености и осиромашења сељачкога становништва.“ Широкопотезни планови надокнаде породичног узгоја са јавним државним узгојем исто су се тако изјаловили. Један од најодлучнијих бранилаца тога начела 2. Бранденбурскиј („Известија“, 1926, бр. 42) формулише сада своје закључке на следећи начин: „Ми комунисти смо уверени, да би било боље, ако би се за узгој деце бринула једино држава, а не родитељи. Али сада знају сви, да је број дечјих домова и уточишта недовољан, те ови никако не одговарају захтевима државног узгоја, како га ми схватамо“.

Хумано начело лечничко-педагошкога неговања наравствено дефектне деце скоро је заборављено и надокнађује се у последње доба захтевом безобзирно строгога поступања са њима. Народни комесар за здравље 2. Семашко пише (московска „Правда“, 1926, бр. 19): „Сентименталност према уличној деци никако није примерна. Устрој завода за таку децу мора се темељити на жељезној дисциплини и присилном раду.“

Још једна појава је значајна за еволуцију службених назора у совјетској Русији. У почетку је све установе социалнога старања преузела држава на себе. Добротворна, верска и хуманитарна друштва, која су пре постојала, била су укинута. Овај државни монопол је проузроковао крајњу бирократизацију свега деловања у томе подручју. Уништење приватне и друштвене иницијативе имало је врло жалосне последице, јер су тиме били одстрањени најагилнији и најискуснији социални радници. На њихово место су дошли обични и често лута потпуно неквалифицирани совјетски чиновници. Напослетку је признала своју погрешку и сама влада, која сада хоће да привуче к суделовању широке слојеве становништва, али без посебнога успеха, јер сав дух совјетскога законодавства није здружљив са истинском приватном и друштвеном иницијативом.