Policija

— 410 —

тралне бригаде, који и данас држи. Сада се његово име опет чита по новинама у једној чувеној гфери „јувелира Месторина“, о којој и данас пише париска штампа, како је он изнудио од Месторина признање злочина.

На изложеноме се није завршила реорганизација париске полиције, већ она се спроводи у свима гранама: општинска полиција добива свој модеран ретуш; проучавају се- модерни методи за саобраћајну полицију; администрација се у целом полицијском апарату упрошћава, и т. д. Једном речју, париска полиција од сада пратиће у стопу прогрес науке и потребе времена. Само тако се и може да очува безбедност Париза, чије становништво рапидно расте, а нарочито после рата, када је француска метропола постала уточиште политичких емиграната под којима се, како већ напред рекосмо, крију врло много обичних злочинаца или међународних хохштаплера.

Априла 1928. Вл. Милићевић, Париз. Секретар Мин. Ун. Дела

ОДЛУКЕ ОПШТЕ СЕДНИЦЕ ДРЖАВНОГ САВЕТА.

1:

ЗА ОСНОВ ПОРОДИЧНЕ ПЕНЗИЈЕ УМРЛОГ ЧИНОВНИКА ПРЕ ИСТЕКА РОКА ОД ТРИ ГОДИНЕ, ПРЕДВИЂЕНОГ У ЧЛ. 239 ЗАКОНА О ЧИНОВНИЦИМА И ОСТАЛИМ СЛУЖБЕНИЦИМА ГРАЂ. РЕДА ИМА СЕ УЗЕТИ ЛИЧНА ПЕН. ЗИЈА ЧИНОВНИКА, КОЈУ БИ СТВАРНО ИМАО ПО НОВОМ

· ЗАКОНУ У МОМЕНТУ СМРТИ БЕЗ ИКАКВОГ ОГРАНИЧЕЊА.

Државни Савет у својим одељењима није подједнако расправљао питање о одређивању породичне пензије чиновника умрлих пре истека рока од три године, предвиђеног у чл. 239 Закона о чиновницима грађ. реда.

Тако у свом П! одељењу пресудом Бр. 10334/27 год. Државни Савет узео је за основ породичне пензије у смислу чл. 146 зак. о чинов. грађ. реда личну пензију чиновника, коју је стварно имао у моменту смрти т. ј. за основ узете су принадлежности чиновника по новом закону под осталим условима старог закона.