Policija

— 41 —

Напротив Државни Савет у свом 1 одељењу пресудом Бр. 30884/24 год. за основ породичне пензије умрлог чиноввика узео је личну пензију умрлог чиновника, коју би чиновник. имао по новом закону без икаквог ограничења.

У прилог гледишта ПГ одељења наведен је чл. 146 чинов. закона, који гласи: „За рачунање породичне пензије основ је лична пензија службеника, коју је имао у часу смрти или би је имао, да је у том часу пензионисан.“ Законодавац по гледишту Ш одељења не би имао никаквог разлога, да породицу пензионисаног чиновника, па и њега самог, за време живота ставља у гори положај од оног, који би породица имала по његовој смрти.

У прилог гледишта [| одељења Држав. Савета наведен је чл. 239 зак. о чинов. грађ. реда, који гласи: „Службеници пензионисани после ступања на снагу овог закона, а у року од три године од дана ступања његовог у живот уживаће пензију по одредбама досадањих закона...“

Као што се вици чл. 239 чинов. закона говори само 6 службеницима, који буду пензионисани после ступања на снагу новог закона и садржи за њих један изузетак од општих прописа о пензијама. Како закон не одређује исти изузетак и за породичну пензију, не може се сходно принципу, да се изузеци имају у најужем смислу тумачити, примењивати и на породичне пензије. Нови закон хтео је по гледишту | одељења одредбом чл 239 зак. 0 чиновницима грађ. реда, да спречи чиновнике, да траже пензију одмах по ступању у живот новог закона, али није хтео тиме, да погоди и породицу, која је смрћу свога храниоца и онако тешко погођена.

Ови случајеви изнети су пред Општу Седницу Државног Савета. И Општа Седница Државног Савета, одржата на дањ 10 фебруара 1928 год. под Бр. 7637 донела је одлуку која гласи:

„За основ породичне пензије умрлог чиновника пре истека рока од три године, предвиђеног у чл. 239 закона о чиновницима грађ. реда има се узети лична пензија чиновника,

коју би стварно имао по новом закону у моменту смрти без: икаквог ограничења.“