Policija

— 412 —

П,

'0О ОДРЕЂИВАЊУ РОЧИШТА ПО РЕШЕЊИМА МИНИ. СТАРА, КОЈИМ СЕ РЕГУЛИШУ ПЕНЗИЈЕ ДРЖАВНИХ ЧИ- НОВНИКА И ОСТАЛИХ СЛУЖБЕНИКА ГРАЂ. РЕДА.

По ча. 380 Фин. Закона за 1928/29 годину чл. 50 Уредбе о пословним реду у Државном Савету и Управним Судовима укида се. Само по тужбама против указа и решења о разврставању држазних чиновника и службеника судиће Државни Савет и даље без рочишта.

При примени предњег прописа Фин. Закона, а поводом питања: да ли ће се одређивати рочишта по решеињма Ми"нистара о регулисању пензије државних чиновника и осталих "службеника грађ. реда, одељења Државног Савета нису заузела једно исто становиште.

__ Треће одељење одлуком Бр. 7372/28 год. по предмету регулисања пензије Н.Р. одлучило је, да се по оваквим пред'метима на основу чл. 380 Фин. Закона за 1928/29 год. заказују рочишта; да се, дакле извиђа и суди по усменом поступку. Чланом 380. Фин. Закона за 1928/29 годину створена је "могућност да се извесни административни спорови по указима и разврставању државних чиновника и службеника могу решавати без присуства странака. Ово је изузетак од правила, који се према гледишту Ш. одељења не сме екстензивно, већ "се има у најужем смислу тумачити. Према овом Ш одељење валази, да административна акта, којим се решава о праву на пензију и о количини исте, не спадају у изузетак од правила, предвиђеног чл. 380 пом. Фин. Закона.

Четврто одељење Државног Савета одлуком Бр. 7 159/28 год. по предмету регулисања пензије М.Н. одлучио је, да се сходно наведеном пропису чл. 380 Фин. Закона за 1928/29 5. не одређује рочиште, -

По чл. 152. |. став закона о чинов. реда количина пензије има се по службеној дужности одредити истом одлуком, којом се службеник пензионише, Из овог излази, да је зако'нодавац хтео, да се питање количине пензије регулише истим указом, којим се врши пензионисање.

Према овом излази, да би у духу закона било, по гле.