Policija

— 416 —

од решавајуће важности: дисциплинску осуду и рђаво кондуитисање. Овај законски пропис требао је Државни Савет да примени, јер он дозвољава да се парница код суда завршена извршном пресудом може обновити и ревизија извршне судске пресуде извршити, кад је тужилац прибавио доказе од решавајуће важности, за које није знао у моменту, кад их је у парници могао употребити. Кад се, дакле, дозвољава нешто теже, онда зашто да се не дозволи нешто мање да се заснује спор и исправи решење, које је са изложених разлога противно закону.

Према свему овоме налазимо, да је Државни Савет пдгрешио, што је при оцени благовремености тужбе Главне Контроле применио чл. 21 закона о Државном Савету и Управним Судовима.

Т. Богатинчевић. адвокат.

ОПРЕМА ЖАНДАРМА ЗА СПОЉНУ СЛУЖБУ.

Уз прописано оружје и опрему, треба жандарм као и сваки орган јавне безбедности у општеу спољној служби да. при себи имао још и разне друге справе и потребе које ће му у разним приликама за време вршења спољне службе бити од велике користи. Тако је нужно, да жандарм има при себи вазда перо (по могућности са мастилом) и оловку (најбоље. т. зв. птепзијЕ — мастиљав) са бележницом (ношес); затим мали али добар шестар (циркл), да узмогне мање предмете. и размаке тачно измерити; затим меру (сантиметар) у дужини од једног метра, било од платна или дрвета, који се даде згодно сложити; комадић печатног воска са печатњаком, једну четкицу (макар и ону за бркове), да њом узмогне разне отиске · вравити, онда згодну справу за светлост (воштану свећицу, фењер, електричну лампу и т. д.), да може и тамне просторије у свако доба прегледати и претражити, а у ноћно доба да сеи пут може осветлити; затим кутијицу са шибицама или справу за бензин као огњило, малу магнетичну иглу (бусолу) за оријентирање кроз шуме, шикаре и т. д. и да се у опште.