Policija

А

може установити северна страна, што је особито нужно при изради скице или нацрта; затим малу али добру лупу (повећало), четкицу са нешто гумарабике, неколико табака чистог папира зг разне пријаве и за замотавање разних ситних и финих предмета (праха, струготина крви, косе ит. д.); белог папира за филтрирање за прављење отисака и обриса, плавог папира (индиго) за копирање, који ће често врло добро доћи, да се истодобно узмогне написати више примергка истоврсних пријава или потерница.

Добро је да жандарм има вазда при себи комадић сапуна и нешто хипермангановог киселог калија, јер долази често у прилику да при кућној и особној претрази дотиче и опипава прљаве и гадне ствари, а то може без опасности за своје злравље да чини, ако руке након обављеног посла одмах ваљано опере у води, у којој је један грумен (кристал) хипермангана растопљен, тако да вода постане ружичасто-црвена, затим се руке оперу темељито у чистој води са сапуном, а иза тога се још једном облију водом од хипермангана. Тако ће се жандарм очувати сигурно од сваке прилепчиве болести.

За ваљано спремање гумарабике и хипермангана најзгодније су тако зване хомеопатичне бочице, које су врло лаке, чврсте и јефтине, а добијају се у бољим стакланама или апотекама. Оваквих флашица треба жандарм да има при себи у служби барем једну или две празне, јер ће моћи према потреби у њих добро сачувати разне ситне и осетљиве предмете (сотгрога деси), а важне у истражном пбступку, као што су н. пр. разни отрови, сумњиви лекови надри лекара и врачара, капи крви и 1. д.

Врло је добро да жендарм за време вршења спољне службе има при себи и неке најобичније и најнужније лекове, јер је редовито врло тешко у забитним крајевима и по селима доћи до лечника или до апотеке, а брза и сигурна помоћ је у интересу здравља и извршења службе потребна. Препоручује се стога да жандарм понесе у службу морфиум-прашак против разних болова у желуцу или трбуху, танин-прашак против пролива, антифебрин-прашак против грознице, капљице

против зубобоље и аспирин против главобоље, затим мало

_ соде-бикарбоне против жгаравице, нешто браунин-фластера

(енглески фластер) за омање озледе и огребине, и један заПОЛИЦИЈА 8