Policija

- #16

војни свежчић (хируршки завој) за веће озледе и мало чисте вате. Све то може добро да дође у нужди самом жандарму или коме другоме, а добије се у апотеци уз доста ниску цену.

Згодно би било да жандарм за све преднаведено даде начинити код књиговесца или којег другог вештака спремницу (ећш) од платна са преградама, која се може лако да носиу епу или у торби.

Лекар Влатко Бартулић у Загребу (Јелачићев трг) има практично уређене овакове спремнице са свим најнужнијим лековима, а нема сумње да и многи други лекари у нашој држави имају сличне спремнице, па се препоручује жандармима, као и уопште свим органима јавне безбедности, да их у вла. ститом интересу набаве, а најбоље би било и пожељно је да им такве практичне и једноличне спремнице, које не коштају баш много а од велике су важности за одржање здравља и способности за вршење службе, набаве надлежне власти као и осталу спрему.

Наравно да све напред набројано не мора жандарм баш увек собом да носи, него му се само у његовом властитом интересу, као што и у интересу што успешнијег вршења службе препоручује, јер никад нико не зна, када ће и шта ће гдегод требати; ако жавдарм баш при себи и нема свега онога што је напред споменуто, то бар нека за сваки случај зна, чим би се у нужди могао помоћи, па ће — рецимо — шестар и лупу моћи да добије код оближњег свештеника или учитеља, обичног папира и копир-папира код којег уреда, разних лекарија и завоја у апотеци, код лечника, код општине, у којој амбуланти и т. д., али за све то треба обично много времена, распитивања, тумачења, а потреба је журна и нужна; најбоље је стога да жандарм вазда у служби има Ири себи све оно, што њему или коме другоме нужно потребује. |

Жандарм треба дакле да се брзо у свакој прилици снађе и да све употреби без посебне туђе помоћи, како би своје тешко и часно звање у свим приликама што боље у интересу општега добра могао вршити. Буде ли то вазда свесно и с вољом вршио, показаће се не само ваљаним човеком, него и честитим органом безбедности, пред којим ће сваки поштен човек радо своју капу да скине. Милан Мизлер, | Загреб. жандарм. пуковник у пенз.

иреетаих птсвнализгиганеиина