Policija

— 420 —

од свога стана оставили код куће-пазитеља ради проветравања, три човека један велики сандук, кога су заједно се _ куће-пазитељем пажљиво унели у стан власника куће, тобож да је сандук упућен њему. Сутрадан су дошли исти људи и сандук однели, тобож због погрешне адресе, а са њиме и све драгоцености, које је лопов скривен у сандуку, имао читавих двадесет и четири сата времена, да пажљиво покупи и прикрије у сандуку...

Касе се данас обијају најсавршенијим инструментима, било аутоматски или електричном струјом где се топи и најчвршћи метал. За ово нам свакодневни догађаји који се дешавају дају најбољи доказ.

Чак и најновији изум радио-технике, кога се журе све банке да уведу, а који се састоји у томе да се произведе. аларм чим би човек дошао у близину касе путем Херцијевих: таласа, онемогућава се једним сасвим малим радио апаратом кога свако може код себе да носи,а који ове таласе потпуно неутрализује и искључује их чак и са веће даљине из сваке функције.

Но у колико сви ови злочиначки подвизи при крађама и обијању захтевају поред модерних оруђа нарочито и физичке способности и један већ одређени злочиначки карактер, у коме одважност игра највећу улогу, у толико друга једна. врста злочина, фалсификовање банкнота, чекова и других. вредећих папира, захтева поред модерних течничких средстава и колективну сарадњу, било. неколико -људи, или читавог конзорциума, и располагање великим новчаним средствима.

Извести данас једно савршено фалсификовање, захтева поред скупоценог материјала и нарочите скупе машине. За ово нам даје доказа најбоље последња афера фалсификовања француских банкнота у Будимпешти, које су рађене у самом државном графичком заводу и то од првих стручњака, па ипак фалсификат није био такав да би било немогуће другим стручњацима да га не опазе.

Фалсификовање чекова до сада се обично вршило било споразумно са чиновником једне банке који је потпуно упућен у посао и који би раније авизирао лажан чек, једним лажним писмом, или тиме што би сена оригиналном чеку хемијским путем првобитне цифре потпуно избрисале и за-