Policija

— 421 —

мениле новим, већим сумама. У овоме су данас фалсификатори толико далеко отишли, да успевају избрисати хемијским средствима чак и оно, што би на чеку било писано писаћом машином и нарочитим мастилом, и цео текст био провучен кроз једну нарочиту малу машину која би хартију начинила таластасом и неприступачном каквом новом писању, сем ако хартија понова не би дошла под притисак хидра уличне пресе. Микрохемија и фотохемија игра у овим операцијама врло велику улогу, и у њој су неки професионални жфалсификатори прави научници, до савршенства. Али и техника модерне полиције не заостаје у својој борби против њих, и у њој се изналазе свакодневно нова средства путем науке, која би не само утврдила фалсификат једнога Чека, већ пронашла такође и оне трагове који су већ уништени, жао што се види при методи да се на литографском камену, који је раније служио за штампање фалсификованих папира, понова изазову на његовој површини уништени, или избрижани трагови самога клишеа.

Из овога се види да и сам злочиначки занат у сваком правцу његове делатности има да се бори са огромним тешжоћама које му стварају баш модерна техничка средства. Паи злочинци у својим подвизима често пута, имајући ове тешкоће у зиду, радије прибегавају старом средству: добром убоду ножа, јер он не иде за модом нити дело њиме изведено захтева нарочита научничка сазнања, а у већини случајева води истом резултату.

ПАТОЛОШКА ЛАЖ КОД СВЕДОКА.

Данашњи судски поступак црпи сва сазнања о једном извршеном крив. делу из свију оних околности које га окрусжују, и из материјала који могу да пруже сведоци. Тамо пак, где се оптуженоме дело не може доказати, истрага ступа „на врло несигуран терен прикупљајући доказни материјал према индицијама. Међутим дешава се обично да је тај сакупљени материјал противречан, или почива на врло сумњивим исказима оних лица, која би полиц. или истргжвој