Policija

« 498

објашњење о нечувеним догађајима који се одигравају у школи на очиглед толике деце. 7

Класни учитељ се љуби пред децом са једном својом колегиницом, која му седа у крило задигнутих сукања, да се после овога увода свршавају још и горе ствари... на општу саблазан целе класе.

Разуме се, да су и оптужени учитељ и његова колегиница, као у чуду слушали чиме их овај човек терети, и енергично све одрицали. Доведена ћерка оптужиочева, мала Фрида, на суочење, најенергичније је потврђивала своје раније исказе, дајући до најситнијих детаља опис "целога догађаја, који се према њеном причању врло често дешавао... И ако је било скоро невероватно да дечија машта не би могла описивати све детаље оваквог скандалозног поступка а да их није заиста видела, директор школа је ипак дошао на идеју, да је мала Фрида психопат. Из даљег испитивања њенога оца, ово се убрзо и доказало, јер се видело да је она доносила кући врло често и разне друге вешто измишљене лажи. На име да је школа добила једног крокодила од три метара лужине, и да исти шета слободно по школском дворишту, да су сва деца сем ње. пуна вашају и стеница, да је баш та оптужена учитељица приликом рођендана једне ученице донела за сву децу из свију разреда колача и бонбона, и т. д. што је све разуме се била лаж.

Даљим прегледом и посматрањем девојчице од стране једног лекара специјалисте, утврдило се, да је мала Фрида патолошки лажов.

И ако се већ одавна у немачкој практикује у свима судовима, да се нико на основу дечјег терећења као сведока, не може осудити, нов крив. закон иде и даље, и захтева, да сеу свима случајевима где се недорасли појављују као сведоци, њима придода један лекар специјалист, који ће, по своме посматрању, обавестити суд у колико се може, или у опште не поклонити вере исказу ових сведока. -

Од какве је пак ово важности, најбоље се види из самог процеса чувеног шестоструког убице Хармана, који је у Немачкој пре годину дана био права сензација. Наиме, Харману се стављало на терет и то, да је у садистичким намерама