Policija

2104

везивао два дечака који су припадали Дому за васпитање малолетника. Када јејједан од ових на суду саслушаван као сведок, који својом спољашношћу обичном лаику није давао ничега необичног, он је са највећом тачношћу и детаљима описивао како их је обојицу Харман везивао, само му је остала десна рука слободна којом је дохватио једну лампу и запретио Харману да ће њоме разбити прозор...

Позват директор завода да да своје мишљење о овоме дечку, он је у неколико речи суду објаснио да је његов питомац обичан психопат, који својим лажима хоће да свуда чини утисак, те се према томе он не можг сматрати за сведока.

Из једног другог примера вадимо ову патолошку дегенерацију још јаче испољену код одраслог лица. Недавно је била жена и ћерка једног јувелира из Берлина нађена убијена на један грозан свиреп начин. Није се могао наћи никакав траг убици, нити је уопште полиција могла наћи бар једну полазну тачку. Нађена је једино једна гвоздена полуга, којом су обема жртвама биле размрскане главе.

Како је цео догађај био детаљно описан у свима јутарњим листовима, још истога дана пријави се полицији један контролор аутобуса, и изјави следеће:

— Моја су кола јурила највећом брзином кроз улнцу Св. Себастијана, када су у трци за њима ускочили три човека. Понудио сам овој тројици вутнима место у колима, но они су и даље остали на платформи. Један ми је од њих дао 20 фенига на подвозну карту, нашта сам му скренуо пажњу да вожња кошта само 10. Није ми ништа одговорио већ је само одмзхнуо руком, која ми је нарочито пала у очи, јер је била крвава, исто као и пружени новац. Приметивши моје чуђење, овај је путник био наједном сав поцрвенно. Такође и од другога добио сам крвав новац, а и њему су обе руке биле крваве. Трећи тако исто. На обући њиховој такође сам приметио трагове крви. Између себе нису ни речи проговорили, већ су се само бојажљиво око себе обазирали. Одмах сам помислио на убиство које се је те ноћи десило, али ја немам права да путнике задржавам. Можда би било боље да сам их задржао !... Сва тројица могла су имати око 25 година. Када смо били на Морицплацу, најмлађи од њих извади сат