Policija

— 426 —

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА.

|

Суду општине шаинске (срез прешевски:

Изгледа да се суд служи неким старим, измењеним законом о таксама или да није пажљиво прочитао одредбу тач. 6. чл. 5 данашњег закона о тамсама. Из ове одредбе јасно се види, да се као сиромашна лица сматрају и „старешине задруга са више од троје малолетне чељади, а без пунолетних задругара, ако не плаћају више од 20 динара непосредног пореза, без личног пореза и приреза на годину.“

Овим мстим законским прописом опредељено је, да се као сиромашна лица имају сматрати и она лица, која ве плаћају више од 10 дин. непосредног пореза без личног пореза и приреза на годину, али ово не важи за старешине задруга и удове са више од троје малолетне деце које закон, по изузешку, сматра сиромашним и онда кад плаћају више од 10 а мање од 20 дин. год. непосредног пореза, разуме се уз испуњење и осталих услова. Св. Бр. 1260.

П

Суду општине селаначке:

Уверење о сиромашном стању може се издавати само на основу прибављених докумената или на основу протоколарне изјаве два пунолетна лица, која плаћају најмање 40 дин. непосред. пореза. Све ово јасно се види из чл. 1. тач. 16—28: таксеног и пристојбинског празилника. Св. Бр. 574.

Ш

Суду општине костолачке:

Пошто решавање о начину употребе и уживању општинске утрине спада у надлежност општинског одбора односно збора (по чл. 86 тач. 8 и чл. 38 зак. општ.), то се на поднету молбу има наплатити такса само у корист општинске касе — Тар. Бр. 388.

Ако потписници молбе тргже да се општинска утрива уступи њима лично, т. ј. по једна парцела сваком понаособ, онда сваки од њих треба да плати особену таксу за молбу