Policija

С Аат са

у смислу чл. 4. таксеног правилника од 1913 год. У противном, т. ј. ако њихова молба има за циљ да користи свима грађанима општине, треба их, по мишљењу уредништва, сматрати као једну заједничку страну, чија молба подлежи само. једној такси — онако исто као и молба грађана за подизање кланица, одвајање села и т. п. (тач, |. чл. 4. правилника). Св. Бр. 789.

М

Суду опишшине бајанчишке (срез кавадарски):

Уредништву није позната одлука Државног Савета, о којој је реч у упућеном питању, али и ако таква одлука постоји она није, по мишљењу уредништва, у складу са законом јер се у чл. 109. тач. 2. зак. о општинама — који је по постанку познији од закона о чувању пољског имања — изрично вели, да председник општине прима и отпушта ниже општинско особље и служитеље, а у ове несумњиво спадају и пољски чувари. Ово тумачење у складу је и са чл. 12. закона о чувању пољског имања, по коме ове чуваре поставља и отпушта „општинска власш“, коју представља председник општине (чл. 108. зак. о општ.. У надлежност општинског одбора: спада само одређивање плате овим чуварима према чл. 13. зак. о чувању пољског имања. Св. Бр. 652.

М

Суду општине бродске (срез власотиначки):

1. По чл. 1. закона о уређењу свештеничког стања, свештеничка парохија не може, по правилу, бити мања од 300“ ни већа од 400 домова, а капеланија од 200—250 домова, а по чл. 39. зак. о црквеним властима парохијском свештенику може се поставити капелан или по његовој молби или по службеној дужности. Молба се подноси епископу. За ближа обавештења обратити се парохијском свештенику и среском“ намеснику.

2. У ком времену застаревају иступна дела објашњено је у „Полицији“ за ову годину (стр. 45 и 258). Ако су наводи у упућеном питању тачни онда је пресуда, 0 којој је реч, застарела по кривичној части, и може се извршити само. по грађанској части (5 396, од 3. и 5 397 од 4. казн зак.).-