Policija

Ове

У радњи осуђеног, који по извршној одлуци надлежне власти није уступио заузету земљу тужиоцу, стоји дело Престућног самовлашћа, казнимо по 5 195. казн. зак. У овом смислу гласи и одлука Касац. Суда. Бр. 2166 — 1924 г.

3. Начелном одлуком опште седнице Касац Суда од 12. септембра 1913 год. Бр. 2034 објашњено је: „да се кривице по закону о радњама имају да сматрају за иступна дела, им да се на ове кривице и пресуде донете по истима има да примени застарелост прописана за истубна дела у % 396. казни. зак.“

4. Како се врши ослобођење од општинског приреза објашњено је у свесци за април ове год. (стр. 334). Св. Бр. 289.

М1

Суду општине пискањске (срез студенички):

Туженик је у смислу 6 287 грађен. суд. пост. дужан или примити или повратити главну заклетву, или примити на себе „Жужност да докаже противно оном што тужилац тврди, али у овом последњем случају мора поднети доказе да ствар стоји онако како он — туженик — тврди. Ако овим доказима не убеди суд у истинитост својих навода може захтевати од суда рок до чијег се истека има изјаснити: прима ли или враћа заклетву тужиоцу Ако се туженик у овом року не изјасни, онда се он, у смислу 5 162 грађан. суд. пост., равна парничару који је од рочишта изостао, те се по тач. в. 5 140 истог закона претпоставља да тужитељу заклетву враћа. Зато нека суд, наводећи ово стање ствари и законске прописе Пресуди: д«г се тужилац закуне да је до својине «спорних ствари дошао тим и тим путем (наслеђем, куповином трампом или којим другим законским основом), па кад пресуда буде изречена, онда нека поступи по 5 290 истог закона. Св. бр. 655.

УП Суду обштине белановачке (срез Качерски):

Државни службеници, свештеници и остала лица, о којима је реч у чл. !. правилника Мин. Грађев. о употреби народне снаге за оправку јавних путева од 2. јуна 1924 г. Бр.