Policija

15

натраг козу коју је био предао /7., онда из тога следује да «у се уговорачи сложили да раскину уговор, односно да направе други уговор, којим онај први раскидају. Овај други уговор (о раскинућу првог) везује уговораче (9 540 грађ, зак.) а онај први (0 промени) више не постоји, и стога између уговорача има да наступи стање какво је било пре уговора о промени. Сваки, дакле, има да врати оно што је примио од другога уговорача. Према томе 27. мора да врати 17. јаре иначе ће га суд осудити на враћање. (5 21 грађан. зак.).

| ХХУ

Стојану К. Николићу, деловођи општине клиновачке (сргз прешевски):

1. У прошлом броју „Полиције оштампана је одлука Касац. Суда (стр. 339) из које се види да је тапија потпун доказ о својини, и да се не може обарати испитом сведока у грађанској парници.

2. Умрлог сина, односно брата — који је умро без деце, оца и браће — наследиле су мати и сестра на равне части % 402. грађан. зак. и законодавно тумачење од 12. маја 1853 г. В. П. 523. |

ХХМ1

Суду општине радолишке (срез струшки):

И воденице поточаре, које се сматрају као кућевна индустрија, подлеже плаћању непосредног пореза, ако раде на ујам.

ХХМН

„Суду обшшине вар, Блаце:

Ако је Јанков син Петар пуноправни задругар свога оца, за добијање уверења о сиромаштву рачуна се укупни порез. Ако је Петар био државни чиновник, па није више Јанков задругар — и ако код њега живи као пензионер — онда би «се за издавање овог уверења имао узети у обзир само очев порез, ако нема кога задругара. Св. Бр. 2487.

ХХУШ

Михајлу Обрадовићу, благајнику општине азбуковачке:

1. Органи власти, о којима је реч у упућеном питању, имају у рукама, како се види, стари закон о таксама, те с тога