Policija

— 496 —

На против, једна озбиљна и прешна брига сваке владе мора да буде и та, да се што више полицијска струка постави на чврсте основе. тиме, што ће се у струку примати квалификовано особље, које ће проћи при уласку кроз професионалне курсеве.

Познати чехословачки полицајац Др. Јарослав Клима, који је умро прошле године, схватио је потребу једне дубоке полицијске реформе и употребио је сву своју енергију потпомогнуту високим ауторитетом, који је уживао међу својим колегама, на спровођењу једног идеално замишљеног плана

кате

Полицијско Редарство у Братислави.

базираног на искуствима модерних великоварошких полиција. Он је ипак желео да да нечег специјалног и практичног и успео је да пружи пример који треба следовати.

У Братислави, на 65. километара од Беча, Др. Клима је извршио свој опит, који је испао на опште задовољство. Данас се на граници према Бечу, где је седиште Међународне Полиције, уздиже величанствена палата која је монументални споменик високог напретка чехословачке полиције. У овој палати сместио је Др. Клима модерну полицију која је издржала пробе, и данас су у пројекту још четири овакве палате које ће се подигнути у Прагу, Брну, и др. чехословачким центрима. )