Policija

— 497 —

Са свију страна света долазе полицајци да прегледају братиславску полицију и сви се одушевљавају њеним напредком. Стварно, она служи свима за инспирацију и неће нас чудити да се сличне полиције на све стране подижу.

Ја сам имао то задовољство да будем гост наших колега из Братиславе приликом посете братиславској полицији колеге господина Др. Јанка Бедековића, Управника Града Скопља. Пријем је био веома срдачан и сјајан, који је потпуно био у складу са високим ауторитетом онамошње полиције. Било је нечег. дипломатског али не и затегнутог већу духу словенске срдачности и савезничке солидарности. Луксузним гутомобилом братиславске полиције од Беча до полицијске палате у Братислави стигли смо за 50 минута, премда смо се задржавали краће време на граници.

На самом улазу петоспратне палате братиславске полиције са једне и друге стране налазе се две велике статуе црних лавова, који су рад познатог чехословачког скулптора. Мраморне широке степенице воде до Президијума на другом спрату и на њима у почетку налази се полицајац са шлемом и у белим рукавицама, који вас дочекује и упућује даље. Први утисак био је величанствен! У холу Президијума, који је сав израђен у дрворезу, сачекују публику двојица ливрејисаних момака, који нас прво одводе до шефа Президијума Др. Шилека, који је у исто време на челу политичке · полиције. У једном мањем салону Президијума сачекали смо док се не угаси црвена тачка светлости на канцеларији Шефа, што је знак да Шеф говори на телефону, пошто је ова светлост у вези са самом телефонском слушалицом. Били смо примљени у једном великом и сјајном .салову у коме је заступљен сав луксуз модерних салона. Нови Управник Карол Славичек, наследник Др. Климе, врло нас је срдачно дочекао и отворио нам је целу палату на разгледање.

Пошли смо од Президијума другом спрату на коме се поред канцеларија Шефа, које су састављене од личне канцеларије његове, два салона, и једне велике и у богатом дрворезу израђене сале за конференције, налази још и приватан стан Шефа. У канцеларији Шефа налазе се два пара тајних степеница које воде у више спратове како се не би шеф морао. показивати на публичним степеницама. Техничка страна кан-

ПОЛИЦИЈА 2