Policija

— 508 —

Норвешки посланик му одговори, да му азил може за извесно време пружити, али да га мора затим предати његовој држави, која га тражи.

— Боље у вечити затвор, него ли у Москви бити прогањан! одговорио је Бирк.

Ступи ли какав странац на територију садање Русије, па чак и по самом позиву бољшевика, и снабдеван од њихове стране највећим препорукама, њега прати већ од саме границе иста судбина. Њега узастопно прате тајни агенти ГП. који се непрестано мењају, па било да он иде у позориште, кино, или се користи дрошком.

Жели ли странац да походи какво подузеће, трговачко или индустријско, због чега је баш и позват или послат у нарочитој мисији, прво се мора пријавити нарочитом надлештву које ће му после једног дугог саслушања, контролисања његових исказа са извештајима који су већ о њему прикупљени, издати тражену дозволу.

Одмах при излазу прићи ће му врло учтиво један господин, који ће му рећи да му је мило што и он баш иде на исто место, те ће му моћи да послужи као вођа. Одговорите ли овоме незваноме сапутнику, да вођу не требате, он ће ипак и даље остати поред вас, обасипајући вас разним питањима. Када стигнете на опредељено место, не помажу вам никакве дозволе и препоруке које сте мало час добили од совјет. власти, ако овај ваш насртљиви пратилац не шапне неколико речи на улазу. Тек тада се пред вама отварају сва врата...

У самом подузећу у које сте дошли да прегледате изложени сте још и горој контроли. Можете само да видите и "чујете оно, што ваши нови пратиоци желе. При одласку, већ вас чека други девер који ће вас после извесног времена предати · трећем, овај четвртом, и то иде све донде док не легнете уморни и депресирани овим тортурама у кревет. Али будите уверени да и ту нисте сигурни, да ли ћете мирно сачекати сутрашњи дан, јер вам се може десити да вас из најлепшег сна преведу у просторије Г.П.У., где ће вас опет подврћи каквом другом и мучном испитивању, ако сте тога дана показали нешто више интересовања за какву ствар него обично, или ако сте нешто