Policija

— 502 —

Званичних шпијуна данас има равно 50.000. То су тако» 3В. „дописници“ комунистичког званичног органа „Правде“. Они су или „раднички дописници“ у варошима и центрима где постоји индустрија, или су „сеоски кореспонденти“, Њихова је дужност да шире комунистичку пропанду и да шпијунишу остале другове. Читава легија оваквих дописника; стоји у вези и на служби Г. П. У.

Највећа пажња, разуме се, обраћа на страна "посланства и конзулате. Пред сваким од ових стоји „почасна стража“. Обично два војника у подпуно походној униформи. То се каље за одбрану страних мисија!.. У ствари ови војници нису ништа друго до тајни агенти Г. П. У. који имају да пазе ко. улази или излази из страних мисија. Чак и у самим посланствима Г. П. У. има своје органе међу самом послугом рекрутованом од самих Руса. Јер странци у опште немају никаквог интереса да собом доводе своју послугу, јер би она постала још несигурнија, пошто би је Г. П. У, било новцем или каквим другим средствима умело задобити за своје сврхе. С тога су стране мисије усвојиле општи систем: узети за послугу баш оне људе које им Г. П. У. подпусти; тако се зна јасно да су шпијуни, те се предузима највећа обазривост. Јер Г. П. У. не купује само послугу, већ се труди свима. средствима да купи и само чиновништво страних мисија, па чак и његове шефове. За ово се расипају огромна средства, јер се и цена увек одређује према важности положаја и личне способности.

Сваки се сећа још случаја естонског опуномоћеног посланика Бирка. Овај је човек био подкупљен од бољшевика. Његова влада, којој се учинило сумњиво његово држање, опозове га у Ревал ради личног објашњења. Он онда приђе отворено бољшевицима. После неколико недеља, баш при једном интимном чају на који се је био окупио сав дипломатски кор код норвешког посланика, Бирк упадне код овога. као каква прогањана звер, и бацајући се пред њим, и пред свима својим бившим дипломатскем колегама, на колена, моли посланика да му пружи право азила, јер му је немогуће да сноси више прогањана бољшевика, које ови према.

њему на сваком кораку чине, пошто су га искористили у своје сврхе. .

[5