Policija

— 513 —

прстију Зашто не бисмо раније, много раније упознали најширу јавност са тим нашим оружјем и тиме потпуно отклонили и онемогућили извршење многих и многих злочина. Читајући разне извештаје о сигурном хватању извршиоца зло: чина, чак и помоћу најнезнатнијих и невидљивих трагова, многи ће од оних, који су били склони извршењу ма каквог злочина, претходно добро промозгати о последицама иу највише случајева одустати од намере с убеђењем: „злочин се не исплаћује“.

Дошавши до убеђења, да су у апсолутној немогућности да изиграју закон и да се извуку од кривичне одговорности и неминовне казне, они ће у највише случајева положити оружје пре употребе истог и продужити свој пут идући правим и законом обележеним путем,

Није у питању данашња генерација злочиначког света, колико су и питању хиљаде и хиљаде нових генерација о којима ми треба још данас да мислимо и водимо рачуна.

Пође ли нам за руком, да у овој нашој данашњој генерацији створимо убеђење о апсолутној сили и надмоћности закона и наших метода, уверимо ли бар један извесан број злочину склоних лица, да је прави пут у животу најбољи (ако и не увек најлакши) ми ћемо злочиначку хорду из следећих генерација знатно и у великој мери редуцирати. Ако то постигнемо, ми смо постигли много и моћи ћемо са задовољством рећи, да смо ипак учинили нешто од опште вредности за човечанство.

Настојмо да наш тодих орегапа: буде најбољи у свету и трудимо се, да га стално допуњујемо и побољшавамо. Никада не покушавајмо да то „наше светло сакријемо под лонац“ већ га пустимо нека сија и светли, како би га сви људи видели и уверили се, да је лакше, боље и сигурније живети у границама закона, него ли се наћи изван круга истог.

Наши данашњи методи за идентификацију злочинаца савршени су до перфектности и нема злочинца који би се могао похвалити да их је ма на који начин ма и у најмањој мери изиграо. Ово треба да зна наша најшира јавност, то треба да зна цео свет. Треба да се упознају што више и што боље са тим „полицијским тајнама“ и да дођу до закључка и то што пре тим боље: „злочин се не шсблаћује“..

ПОЛИЦИЈА | 8