Policija

— 54 —

2. Отисак прста не лаже.

Инспектор Лео Мак Кормик у Источном Чикагу, Индијана, уверио је и себе а и једног провалника, да отисци прстију не лажу. Он каже ово:

На дан 17. априла, 1928. г, рано изјутра позват сам био у канцеларију полицијског шефа Мг. Јатез 1, Керап-а. Кад сам ушао, шеф ми предаде карту на којој се је налазио један отисак прста, рекашви, да је исту мало час примио у писму из Лаурензвил, Илиноис. Упитао ме је, шта мислим, да ли бих могао помоћу тога отиска пронаћи и ухватити једног провалника, нашто му ја одговорих, да ћу покушати све што до мене стоји, да истога пронађем и приведем заслужној казни.

Карта, коју ми је предао била је послата од стране државног одвјетника у Лаурензвилу, Ил. као прилог уз писмо, упућено нашем шефу у коме га извештава, да је у ЛауренЗвилу извршена провална крађа у Билијардском Салону Хери Гловера, да је упљачкана извесна сума новаца и да он сумња да је извршилац тога дела неки Јоћи Теже.

Државни Одвјетник навео је даље, да је сазнао, да се тај Теме! налази негде у Источном Чикагу, Инд. и да је приложени отисак прста снимљен са фијоке у благајни, која је оробљена у Биљардском Салону, а снимак је узео један чиновник локалне техничке полиције у Лаурензвилу. Он је молио шефа, да нареди трагање, и у случају проналаска лица, чији би отисак прста одговарао овоме снимку, да исто пригвори, а њега најбржим путем извести.

Још у току тога истога дана, приведено је било више сумњивих лица, чије сам отиске прстију узео, али ни један од њих није се подударао са отиском на послатој карти.

Сутрадан међутим, доведен ми је један човек, и пошто сам му узео отисак прстију и сравнио исте са отиском на карти, уверих се убрзо да је тај човек тражени провалник из Лаурензвила. Разматрајући пажљиво видех, да су линије на отиску малога прста апсолутно идентичне са линијгма на 'отиску који се налазио на карти послатој моме шефу.

Понудио сам Теуе|-а да седне, јер бих желео с њиме разговарати о једној ствари.