Policija

= 586

ПОЛИЦИЈА У ИРАКУ

Један докуменат о одличном прилагођавању енглеске пијете администрације. „Усвој, прими, побољшај.“ Принц од Уелса.

Ирак је држава у Арабији, и до пред Светски Рат био је саставни део Азијске Турске. Лежи између Персије, Арабије, данашње Турске и Јерменије. Он је продужење Месопотамије на историјским рекама Тигру и Еуфрату. Има династију Краља Фејсала, на принципу наследне монархије. После побуне од 1920. године, Енглеска је форсирала стварање једне владе, кабинета министара, са помоћи скупа народних изабраника (назван „легислативни скуп народних изабраника“) који данас владају земљом.

Поред сам почетак Светскога Рата, Енглеска је својим иидијским снагама почела постепено да улази у Ирак и тако је извршила окупацију ове земље у току више година, о чему се даље види из самога чланка, врло интересантнога и поучнога.

Полиције у источним земљама, чије су администрације поправљене према линијама полиција са фапада, и неких других, има исти однос према цивилној управи који има и скромна пешадија на бојном пољу према осталим оружаним силама Круне. У последњој линији, победа у ргту може бити употпуњена и војни престиж осигуран само напорима пешака појединца, који, следствено, мора бити добро наоружан, добро дисциплинован и интелигентан. У истоме смислу као што добра полицији не може да се подреди и не може да сарађује са рђавом цивилном управом, — ни најбоља администрација не може да да добре резултате без ослонца на добре полицијске снаге.

Када се, према томе, видело у Лондону да је рат са Турском постао неизбежан, и када је, следствено, одлучено дасе окупира Басрах — Басора — Главни Политички Шеф, Сер П. 3. Кокс, који је радио са нашим експедиционим снагама из Бомбаја, побринуо се да собом узме једнога искуснога полицијскога официра из Индије са неколико стручних помоћника, највише са северо-западне граничне провинције, све способне, управо мајсторе у говору арапског и персијског језика. Недељу дана по паду Басраха, мајор Грегсон био је наименован за полицијског комисионера окупираних територија и почео је да развија организацију, да поставља пандуре и стражаре и да оснива полицијска места и станице у свима важним тачкама.