Policija

— 537 —

Ово наименовање за комисионера није прошло неопажена-у Делхи“), и Форењ Офис — Министарство Спољних

Послова — из Лондона, приватно је депеширало, преговара јући и оспоравајући титулу комисионера, која, у Индији, може да се да само шефу полиција у варошима президенције, — у престоницама било владара, било цивилних влада. Министарству је напоменуто, у одговору, да је ово наименовање било, учињено од стране Главнога Команданта Оперативних Трупа по његовом дискретном нахођењу потребе, и пошто за време операција овај командант има право извршне власти коју му не може оспорити чак ни сама Влада Индије, — цела ствар је на томе и остала.

Принцип по коме се радило на целокупној територији био је овај: организовати на целој окупираној територији јединствену и дисциплиновану полицијску снагу у већим варошима одмах после окупације од стране војске, остављајући "бригу и организовање снабдевања у срезовима, мањим местима и на саобргћајним линијама среским полицијским старешинама, који су. стварали локалне потребне станице, независно од регуларне полиције, која је тако била сасвим "слободна и одрешених руку да ствара, под директном кон"тролом искусних. старијих чиновника, један трениран и дис циплинован кор људи, из којих су се лако, у доцнијим годинама, када се зато указивала прилика, извлачиле чете стражара или пандура за мања места и општине, чији су представници непрестано захтевали од представника енглеске "војске, већ неколико недеља по окупацији, да се и њима да једно одељење жандармерије или полиције, за које су увек радо хтели да плате и плаћали.

За прве три или четири године виши полицијски чиновници били су готово силом откидани са својих положаја Индијске Полиције или и Енглеске; код окупације Багдадског Вилајета, велики број енглеских војника, који су у домовини служили код полиције и имају полицијског искуства, примљен је у полицијске корпусе, било Као инструктори,

#) Седиште енглеско-индијске цивилне владе у Индији, која је имала искључиво право да поставља комисионера — најстарију личност дотичне администрације.