Policija

— 544 —

На неко гоњење нико од рањених или живих није смео ни

да помисли. Свако је ћутао и правио се мртав, јер је то био

једини начин да се испред разјарених разбојника спасе глава. На прагу застаде један од њих, окрете се једноме старијем господину који је, блед као смрт, једва се држећи на коленима, клечео на поду. „О господине Несингеру, баш добро што сте ту. Напред са нама!“ Шчепаше га под мишице и понеше у аутомобил, сигурно за таоца. Несингер је веома угледни индустријалац и главни акционар исте банке. Три аутомобила са разбојницима већ су давно била изван вароши, када су полицији стигли први гласови о овој дрској похари. За час је 40 полицајаца на брзим као муња моторима појурили у потеру у означеном правцу. Телефони су зазврјали на све стране, таласи са бежичнотелеграфских стубова безшумно су одлетели један за другим свима центрима полиције у околини од 500 километара. У вароши је завла"дало огромно узбуђење. Породица индустријалца Несингера "већ је добила писмо да за три дана спреми 100.000 долара, иначе ће у поштанскоме пакету добити мртву главу свога оца. _ За то време аутомобили са разбојницима и заробљеним Несингером јурили су пакленом брзином кроз варош Дејтон.

Пред кућом лекара д-р Вајнингера стао је један аутомобил.

и из њега изашла једна милосрдна сестра која је журно зазвонила на вратима докторовим.

„Помозите, докторе, — молила је тихо, — возим б6олесника у болницу, али му је позлило!, Доктор је гологлав слетео низа степенице и пришао аутомобилу. „Уђите, молим“! рече неки глас. Он се попе на ауто, али у томе тренутку

врата се залупише за њиме, ауто појури као стрела, а доктору

стрпаше марамицу у уста и везаше руке. Полиција је још била сигурно веома далеко од места на коме су се разбојници налазили, јер сви се аутомобили нађоше на једном месту, и стадоше. Приморан револверима, лекар је морао у шуми, стојећи да изврши операцију над њиховим рањеним другом. Кад је полиција наишла на то место два сата доцније, нашла је старог лекара мртвога. Метак му је прошао кроз чело. У устима му је још стајала марама, како му је у аутомобилу била метнута. Тако су му разбојници платили за успелу операцију над њиховим шефом.

-