Policija

— 545 —

Одатле је разбојницима поред свега напора и неуморнога трагања полиције, која је потпомогнута становништвом, потпуно изгубљен траг. И већ се сматрало да неће више ни бити пронађени, кад два дана доцније, у суседној држави Небраски, у самој престоници, велика банка Вајмар би опљачкана на сличан начин, али без људских жртава. Из банке је однето 1,500.000, — динара готовине и много хартије од вредности, Али овде су разбојници изменили тактику: када су пошли, затворили су све живо особље из банке у подрум, пресекли су затим телефонске жице па су зграду запалили. Захваљујући томе што се пожар сам од себе угасио о мермерне зидове палате, спашено је од смрти неколико десетина људи.

Пошто је утврђено да су оба разбојништва починили исти људи, полиција је захтевала помоћ војске, Влада је ставила на расположење шефу полиције из Колорада, који руководи целокупним гоњењима, 8 блиндираних аутомобила са митраљезима и 3 аероплана. Осем тога у гоњењу учествују 1000 војника, 600 војника коњице и око 1000 жандарма, од којих 400 мотосиклиста на најбржим моторним машинама којима располаже америчка полиција.

Разбојници су се пребацили у државу Канзас, која на северу има непроходне ланце планина, препуне пећинских

сводова, али има наде да ће их потере сустићи пре но што се дочепају сигурнога заклона.

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА.

1 Суду обдшштне — Баново Поље:

1. Као помоћни органи иследне власти (5 19. кривич. суд. пост.) општински судови у местима где не постоји редовна иследна власт овлашћени су 9-ом 132 истог закона, да лица осумњичена за извршење злочина и преступа могу стављати у привремени пришвор под овим условима: а) да учињено дело повлачи истражни притвор (5 131 истог зак.), и 6) да притворено лице одмах саслушају и према резултату саслу-

ПОЛИЦИЈА | 5