Policija

— 558

2. Одлуком опште седнице Касац. Суда од 5. марта #4886. год. Бр. 445 објашњено је:

„По 95 121 и 123 грађ. зак. родитељи су господари целе тековине коју би привредила њихова малолетна деца под њиховом управом, али не и оне тековине коју они прибаве са пунолетном децом. С тога пунолетна деца имају право на тековински приновак прибављен у таквој привреди после њиховог пунолетства“.

8. У „Полицији“ Бр. 15—16 за прешлу годину (стр. 658) детаљно је објашњено да се не могу кажњавати сведоци по (иступним делима, који неће даа се закуну на дате исказе. Св. Бр. 1740.

ХХХМ

Суду општине кладничке (срез сјенички):

По чл. 20 закону о општинама сви грађани општине "дужни су, у случају потребе, радити на општинским пословима, или дати личну замену или новчану накиаду по одређеној такси.

За доношење одлуке да се неки посао изврши народном "снагом надлежан је општински одбор по чл. 86. тач. 9. истог зак. У његову надлежност спада и одређивана такса за откуп -од личног рада (тач. 16 истог чл.).

Према овоме, ако постоји одлука одборска у овом "смислу, она је обавезна за ове грађане општине „па, дакле, и за оне који нису примили храну по закону о помоћи оскуднима у храни. А ово у толико пре што је у чл. 4. овог закона предвиђено да се пренос хране од железничких или пристаничких станица до одређених места има вршити Употревни народне снаге Св. Бр. 632.

И у прошлој и у овој години знатан број општинских "судова и њихових органа предложили су нам, да средимо и у засебну књигу оштампамо све Поуке и Обавештења о разумевању и правилној примсни закона, које су објављене у „Полицији“ од 1919 год.

Последњи предлог у овом смислу учинио нам је Суд Општине Сиколске званичним актом од 21. маја ове год Бр. 900 који гласи: