Policija

— 599 —

званичној дужности пазе на извршење свега онога, што се овим законом и правилом изискује.

Но, као што сам имао прилике да се уверим, ова, се пажња пропушта у парницама, које се тичу отуђења непокретнога добра, нарочито у парницама о пречем праву откупа. Ту се свршава спор, без да се траже докази, да ли је земљоделцу, осим продате земље, остало још пет плугова земље и кућа с плацем; и кад се пресудом досуди овоме или ономе купцу право на куповину, овај се после на основу пресуде убаштињава на купљено добро, и на тај начин изиграва се законска забрана, по којој мора остати свакоме земљоделцу пет дана земље неотуђене.

Да би се ово спречило, Министар правде позива тај суд, да он у сваком предмету, који се тиче отуђења земље земљоделчеве, по званичној дужности пази и изискује, да се поднесе правилом прописани доказ и о томе, да дотични земљоделац који имање отуђује, има преко отуђујућег имања још пет плугова земље и кућу с плацем““

6) Распис од 15/1 1896 Бр. 135 (Збор. 51, стр. 80):

„У последње време наши сељаци у великом броју напуштају земљорадничке послове и без икакве спреме ступају у ред трговаца. Ово напуштање једног и прибегавање другом позиву не потиче ни у колико из тежње, којој би побуда била оданост и истинска потреба. Главни је разлог што наши сељаци остављају тежачки посао, што су ради да избегну ограничења, која им лакомисленом задуживању и пропасти стављају трговачки закон и закон о грађан. судском поступку. Да би се могли менично обвезивати, као и да би могли отуђити законом гарантовану им непокретност они мењају своје стално занимање, протоколишу код судова своје фирме и постају трговци т.ј. прибављају себи својства да се могу што лакше и што пре упропастити и материјално и морално.

Ова практика наших сељака која је узела велики мах у народу, не само да ствара пролетаријат, него и убија снагу наше главне земаљске производње, а највише наноси штете самој трговини. Такви трговци, који немају никакве спреме за трговачке послове и који су се у рђавој намери назвали трговцима, чине велике штете нашој извозној трговини, а нарочито оној са стоком. Ти спекулгнти лишени свгког појимања трговачких дужности и врлина, искључиво предани моменталној добити не воде ни најмање рачуна о захтевима општег успеха, услед чега убијају на страним пијацама кредит извозној трговини и наносе огромне штете правим трговцима.