Policija

— 600 —

Г. Министар народне привреде, у жељи да бар сачува извозну трговину од оваквих неприлика, издао је распис 15. новембра 1894. год. П.Бр. 4601, који је спроведен првостепеним судовима ради знања и управљања расписом мора претходзика од 15-ог јануара 1895 год. Бр. 467 и у коме је наређено: да се извоз стоке неће пропуштати на експедицију ни једном који не поднесе царинарници уверење да је своју фирму протоколисао код надлежног суда. Држало се, да ће се овим сузбити тежња наших сељака, да свој позив напуштају и трговачки прихватају, као и навала њихова на стране пијаце; али жељени ресултати нису се могли постићи, јер су сеоски спекуланти врло олако испуњавали пропис 9 5. трговачког закона. Ово је долазило отуда, што су судови без довољних доказа примали пријаве и издавали уверења о протоколисању фирми.

Истина у 9.2. трг. закона казано је, да могу трговати пунолетни, малолетни с нарочитим одобрењем и жене удате с одобрењем мужа, по чему би изгледало да сваки, који испуни тај законски пропис, може бити трговац; али по еснафској уредби (Збор. 4. стр. 41.) нужно је да је такво лице претходно испунило прописане услове, па да има права да еснафску трговину може ведити. Тако по 5 61. исте уредбе, ко тражи да с правом може водити еснафску трговину, мора доказати: а, да је пунолетан или за пунолетног законим путем проглашен, и 6, да је трговачке науке изучио или у место тога, да је уредно шегртовао и уз то најмање две године дана као помоћник или калфа у каквој добро устројеној трговини радио и трговачке послове добро свикао и научио. Ко пак за ово доказа нема тај по 5 62. исте уредбе мора испит положити, па тек тада стећи права да на своје име трговину води.

У интересу правилног развитка наше извозне трговине и очувања сеоског сталежа од пропасти, а на молбу г. министра народне привреде, препоручујем свима првостепеним судовима: да у напредак примају пријаве за · протоколисање фирми и издају о тим пријавама уверења само оним лицима, која поднесу уверење министарства народне привреде, да имају услове за самостално вођење трговачких послова у смислу еснафске уредбе“.

Када је по Закону о радњама од 1910 године основана Трговачка Комора, место поменутог уверења Министарства Народне Привреде, од тада се тражи уверење Коморе.

в) Расћис од 6/1 1903. Бр. 294 (Српске Новине од 10/1 1908):