Policija

— 601 —

„Имам уверења, да судови при потврђивању тапија, којима земљорадник неко своје непокретно добро на другога преноси, тапије потврђују на име новога сопственика одмах чим има прописаног општинског уверења да земљораднику, који то своје добро отуђује остаје још довољно земље по 5 471 тач. 4а грађ. суд. пост. не тражећи доказа и за то, да земља која по закону мора остати зомљораднику, није оптерећена залогом. На тај начин бива у случајевима ранијих задужења земљорадникових Управи Фондова, да се и тај остатак после прода за рачун Управе Фондова, пошто се код интабулисања земљорадничког имања за рачун Управе Фондова, као што је то јасно изложено и у распису мога претходника од 13 маја о. г. бр. 5615., по закону мора узети, да је интабулисано добро управо отуђено још у тренутку интабулисања.

Земљорадник, који се раније задужио Управи Фондова само тако, што му је остајало још довољно по закону земље, продаје доцније тај остатак, парче по парче, подносећи увек доказ, да поред продаваних пар“ чади има још земље колико закон тражи, а то је баш она Управи Фондова већ заложена земља и према томе, за случај неплаћења дуга, у ствари још онда отуђена.

Овим се, дакле, сасвим отворено само изиграва наређење 5 471 тач. а грађ. суд. пост., јер пошто Управа

Фондова доцније узме или формално прода оно што је њена залога, исти земљорадник остаје сасвим без земље.

У случајевима пак, где је имање земљорадниково хипотековано за рачун кога приватног лица, а не касе Управе Фондова, истина нема могућности за такво изигравање ове законске одредбе, јер ту суд, и у опште власт, тек при вршењу наплате по дужности уверава се да ли се поверилац може по закону из тога имања на“ плаћивати и да ли шада земљораднику остаје по закону довољно земље, пошто све до тада сам такав поверилац има да се стара о законској могућности да се из заложеног добра наплати. Но и у тим случајевима свакојако добро је и неће бити закону противно, да суд мотри, да ли и на осталом имању нема каквих терета, јер ако ту и нема могућности да ће земљорадник остати без земље и тиме изиграти закон, има могућности да неправилно штети свога прив. повериоца, од кога је новац узео кад је имао: више земље него што закон тражи, и тиме управо изврши једну превару, којој суд, у сваком случају, треба што јаче да стаје на пути сузбија је, _уверавајући се о теретима, како би у таким приликама земљорадника принудио да прво отуђује оно, што је