Policija

— 64 —

брзом помоћи и великим саможртвовањем смањивали број жртава на најмањи.

Насупрот тешком и беспрекидном раду, падајући од. умора и гладни хлеба, опкољени групама беспомоћних људи избезумљених од панике и бесвесних од страха, Карабиниери увек сачувају своју хладнокрвност и делотворност помажући човечанство исто тако као да врше своју обичну дужност. у

Данашње бројно стање Карабиниера је 1246 официра и 60.000 људи, од којих 6000 коњаника, 2 легиона приправника и једне школг за жандармеријске официре. Карабиниери дају 100 својих људи који чине Краљеву Телесну Гарду, звану Согаг леп.

Служба у Карабиниерима је добровољна, и имају плату која није иста као у војсци. Ступа се на 3 године службе, за првих 6 месеци у Легиону за Вежбу. Примају се од.

18—26 година. са енглеског, Анта Анђелковић.

СВЕСЛОВЕНСКИ И МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС ВАТРОГАСАЦА У ПРАГУ У ЈУЛУ 1928. ГОД.

Као што смо раније јавили, у Прагу је одржан Свесловенски пожарнички слет и Конгрес Међународних Професионалних Пожарника.

Свечаност је отпочела 4. јула 1928 г. банкетом који је приређен гостима у част добродошлице. Пожарници Београдски са својим командиром стигли су 5. јула у 9 час. изјутра. На сваком кораку им је указивана од свих, и званичних органа. и прашких грађана, нарочита пажња, љубазност и наклоност, нарочито што су из Престонице Југославије и што су београдски пожарници са својим шајкачама и оделом без украса. подсећали Чехе не само на српске пожарнике, већ и на српску војску.

6. јула на свечаном дефиловању у коме је учествовало: око 65.000 пожарника разних ческих жупа и гостију, макси-