Policija

— 616 —

и војска; јер је пожарништво кадар, који ће имати најтеже дужности у рату, нарочито код словенских народа, где је опасност од ватре, којом ће непријатељ палити поља, усеве и шуме Словенских земаља, много већа него опасност од отрова или експлозиза, чија употргба се непријатељу неће рентирати за словенске земље, а нарочито Југословенске, које имају мале вароши, растурена и удаљена села и врло слабо "развијену индустрију. Констаговано је, да су људи, који прођу кроз професионалне или добровољне ватрогасне дружине већ научени да се жртвују за туђу безбедност и иметак и да они могу бити добар кадар за одбрану отгџбине. На Конгресу је донет закључак да се оснује Главна Словенска Федерација Пожарника којој ће као јединке приступити Савези Пожарних Дружина у свима словенским земљама.

Такође је у Прагу одржан и Конгрес Професионалних Пожарника на-коме је констатовано да је услед све веће примене најсавршенијих иструмената за гашење потребно да и најмање дружине имају по неког професионалног пожарника, који ће давати упутства при гашењу, и објашњавати употребу справа при вежби. Осим тога, Међународни Савез Професионалних Пожарника, који ће бити основан на синдикалном систему у коме ће нацију представљати Синдикат, има да се стара и о побољшању материјалног стања пожарника, који су често врло мало награђени, а нису ни осигурани, и ако им је рад веома напоран и живот често у опасности при гашењу. Решено је да идући скуп буде у Паризу.

ж

Уређење Прашке 127е Пожарне Чете је, у главном, овако:

[у Праг има сталну Општинску Пожарну Чету која се састоји из 229 лица у централи, и 25 особа у сред. уреду, који су стално у зградама централе. Осим тога има неколико стотина добровољних пожарника распоређених по појединим квартовима у пожарне дружине — одељења — који се заједно са професионалним пожарницима старају о гашењу пожара, заштити имовине од ватре, а врше и полициско-санитетску службу указивањем прве помоћи у несрећним случајевима у своме делокругу, а само у случају већих пожара или потребе позивају пожарнике из централне Пожарне Чете.