Policija

— 618 —

а буџет Београдске Пожарне чете износи (плата и сви до-

даци (износи око . .. .. . . . 880000. — динара материјал. издаци око . . .. . . 500.000. — : | Укупно. 1,380000. — =,

што чини отприлике 1/14 буџета Прашке Општинске Пожарне Чете и ако је Београд по броју становништва достигао скоро 1/3 Прага, а пречник насељене територије, која припада реону Београдске Општине и коју је обавезна да гаси Општинска Пожарна Чета, износи око 8,50 километара, колики је скоро и пречник Прага.

6.) Инструменти и кола за гашење која има Прашка Општин. Пожарна Чета набављени су већином из Француске, Немачке и Енглеске. Кола за вожњу пожарника и још нека моторна кола набављена су из Чешке. Кола која има Беогр. Општин. Пожарна Чета (моторне пумпе, за вожњу пожарника, ауто-лествице са моторним извлачењем и мале пумпе) изгледа да су савршенија и боља и солидније израђена него њихова. Једино Београдска Пожарна Чета што нема тенкове за воду са моторном пумпама, који би одговарали потреби Београда, његовим теренским приликама и потреби за водом које сваки час нестаје у хиндрантима приликом гашења, јер. су ови садашњи врло тешки 11.000. — килограма.

Ж

Формирања и организацијн пожарних одељења и у нашој држави треба узети озбиљно, баш с обзиром на модерно вођење евентуалног будућег рата. Изгледа да ће употреба разних савршених запаљивих течности и гасова бити општа. На конгресу у Прагу је о овоме много и добро говорено. Пожарна одељења имала би дужност да се у миру, поред редовних: дужности гашења пожара, озбиљно спремају за рат као војне јединице. Ми имамо већ овако формираних чета, али је њих мало, |

Требало би да се чак и по селима, као и по варошицама и варошима, приступи образовању добровољних пожарних. организација, које би се нарочито спремала и за ратне сврхе, поред тога што је сваком селу потребна ма и најмања пожарна организација са свакодневну употребу у случају пожара. Један успех пожарника у гашењу већег пожара исплаћује све материалне жртве око издатака за њих. Б.