Policija

15 6195

"О ПРОГОНСТВИМА.

(Ово питање је сваки пут интересантно за полицијске. власти, зли код нас, изгледа, да има много већег и дубљег“ значаја због начина како се ти згконски прописи интерпретирају и какве последице таква врста интерпретирања оставља на наш прогоњени свет и друштво у опште.

Пре извесног времена третирано је то питање на једној великој полицијској конференци Шефова градова у Америци "и после једне дуге дискусије и свестраног расматрања овог питања дошло се до једнодушне одлуке, да прогањана лица из. вароши у варош без специглних разлога и само зато, што је неко рођен у једном, а други у другом неком месту, са гледишта добро схваћених полициских и општих интереса, не преставља никакву добит у погледу осигурања јавне безбедности. На против, оно преставља једну огромну моралну“ штету, а исто тако и материалну за оне према којима се оно извршује.

Од колико је то велике важности за друштво и за државни интерес у опште, да не узимамо у обзир осетљивост · појединаца према којима се предузима оваква мера, најбоље нам служи за пример гледиште, које је по том проблему заузела Немачка Влада. У Немачкој је пре неколико година донет специални закон, који регулисава питање прогонства, . стављајући више услова да би се према неком могла донети та казна, али као најглавнији овај услов, да се прогонство. странаца ван земље може донети само по одобрењу централних полицијских власти. И ако је та мера наишла на опозицију и протесте од стране виших провинциалних власти: и тај спор између централних и провинциалних власти, трајао читаве две године, ипак су на крају победили разлози Немачке Владе и нови закон остао је у потпуности у сили. То. јасно показује, да се питање о прогонству од стране немачких меродавних кругова схвата као врло важно и деликатно питање, а исто тако и питање личне слободе појединаца, ради чега су и донета овако велика ограничења и велике гаранције да се неће чинити злоупотребе у примени.

Ово неколико напомена и цитата хтели смо нарочито: да донесемо, да би се видело колико наша свакодневна.