Policija

Мт

људи и код жена. А сви они код којих су та осећања развијена што и делом речју потврђују, мање и ретко греше и мање наносе штете своме ближњему. Из чега излази, да се развијањем хуманих осећања код народа најбоље утиче на стварање рада у земљи и поштовање закона.

Довољно је познато, Господине Министре, да је Црв. Крст најхуманије друштво, да он помаже у миру тамо, где наш народ страда од земљотреса, од поплаве, од суше идр. елементарних непогода; а у рату рањенима и оболелима да подиже и опоравља наш подмладак како у моралном тако и у физичком погледу и да припрема нашу омладину за прву нужну помоћ оболелима.

Друштво Црвенога Крста врши пропаганду и развија жумана осећања где год стигне и какогод може, али је њему потребна, — врло потребна помоћ и среских поглавара. Они живе у народу и на селу и у вароши и могли би на зборовима и народним скуповима својим ауторитетом и лепом речи "много утицати, да се у сваком месту, где то до сад није учињено, оснује Месни Одбор Црвеног Крста и да:се што више грађана и грађанки упише за чланове Друштва Црвеног Крста. Могли би да пораде да сваки, и мали и велики, и богати сиромах буде члан овога најхуманијег друштва макар и са најмањим улогом од 6 динара годишње. С тога Вас, Господине Министре, Београдски Обласни Одбор Црвенога Крста најучтивије моли, да му и овом приликом укажете своју свесрдну помоћ и да изволите препоручити свима среским поглаварима, да поступе по овој нашој молби, те да помогну Друштво Црвенога Крста, да би и оно бројало онолико чланова колико броје наша браћа Чеси и др. културни народи.

Достављајући предње, по налогу Господина Министра, препоручује Вам се да изволите препоручити свима среским поглаварима, на територији Ваше сбласти, да поступе у свему по предњем тражењу Одбора и најискреније припомогну Друштво Црвеног Крста око оснивања месног Одбора Црвеног Крста у местима где то до сада није учињено.