Policija

— 685 —

ЗАКОН О ДРЖАЊУ И НОШЕЊУ ОРУЖЈА.

У предратној Србији нису постојала никаква општа законска ограничења у погледу држања и ношења оружја, али су поједине полицијске власти у већим градовима искоришћавале овлашћење дато им 5 326 Казн. Зак. и својим наредбама општег карактера забрањивале ношење оружја у њиховим реонима без специјалног одобрења власти. Ттко је н. пр. наредбом Управе Града Београда Бр. 18135/1911. г. било у Београду забрањено ношење пушака, револвера, пиштоља, мачева, кама, боксера и т, д. без њеног нарочитог одобрења.

Да би се стало на пут многобројним злоупотребама оружја на штету јавног реда и безбедности, које су после минулих ратова почеле узимати све веће размере захваљујући лакоћи којом се до оружја долазило, донет је 18. фебруара 1922. г. закон о држању и ношењу оружја, који је важио за целу земљу. Како се овај закон у пракси показао доста незгодним, а за поједине крајеве и неприлагодним, то је, захваљујући поглавито акцији народних посланика, замењен новим законом под истим именом, који је обнародован у Службеним Новинама од 28. јула тек. год. Бр. 172-55. За његово извршење Мин. Ун. Дела прописало је нарочиту уредбу (2) — правилник, која је обнародована у Сл. Нов. од 30. јула тек. год. Бр. 173-56.

И закон и правилник садрже доста нових одредаба којих није било у ранијем законодавству, те је с тога потребно да полицијски и општински органи — којима је у дужност стављено њихово извршење — буду са њима добро упознати још при самом њиховом ступању на снагу.

Приликом примене ових одредаба треба имати у виду и прописе о оружју и муницији, који се налазе у појединим специјалним законима и правилницима: у закону о заштити јавне безбедности и поретка у држави; у правилнику Мин. В. и Морн. о производњи, продаји и увозу барута, динамита и осталих експлозива и распрскавајућих смеса, оружја и муниније од 25. августа 1920. г. А.Б.бр. 837 и у правилнику Мин. Унутр. Дела за раздавање, држање и ношење државног војничког оружја од 27. новембра 1924. год. Ј. Б. бр. 23682,