Policija

— 686 —

«са допуном од 5. априла 1926. гу 5. Пр. 1109 — Сл. Нов. Бр. 90-26).%)

Повезане и систематски сређене одредбе данашњег позитивног законодавства о оружју и муницији обухватају: 7. дефиницију оружја ш муниције, 2. држање и ношење оружја, 3. продају оружја и муниције, 4. увоз оружја пи муниције, 9. раздавање, држање и ношење државног војничког оружја и -6 кривице и казне.

1. Дефиниција сружја пи муниције.

Стари закон и правилник нису садржавали никакву дефиницију о оружју и муницији.

По чл. 1. новог зак. „Као оружје у смислу овог закона "сматра се свако оруђе које служи за напад или одбрану и које по својој карактерној особини нија намењено за домаћу употребу, нити за циљеве уметности или заната“, а по 8 3. правилника „Као муниција сматра се сваки предмнт, који је нарочито спремљен да својим експлозивним ефектом служи циљу назначеном у чл. 1. па и сами експлозиви сваке врсте, који се употребљавају за непосредно или посредно пуњење ватреног оружја“.

У случају спора да ли се неки предмет има сматрати за оружје у смислу чл. 1. зак. одлучује управна власт првог степена (месна државна управно - полицијска а у местима тде ове нема општинска власт) према његовој подобности за успешан напад или одбрану и главној сврхи којој је. намењен - чл. 1. зак. и 8 2. прав. |

Закон разликује четири врсте оружја: а) допуштено, 6) недопуштено; в) војничко; и 2) оружје војничког значаја — чл. 2.

У допуштено оружје спадају: а) све врсте ловачких пушака са једном или више цеви, затим каписларе и кремењаче ти 6) ловачки карабини, аутоматски пиштољи и револвери свих врста, са изузетком оних којима је наоружана наша војска; затим ловачко хладно оружје (ловачки нож), флоберти и пушке са копримираним ваздухом, ако се по своме ефекту у опште могу убрајати у оружје — чл. 3. зак. и 5 8, прав.

%) Детаљније о овом законодавству видети Полац, Речник књ !. рубрика Експлозивне материје.