Policija

— 879 4 који јој је био давно ожаљени брат. Поочим тога младог човека купио га је од Цигана.

Језовит нам је онај случај отмице и крађе детете, који се десио ту скоро на сред Теразија у Шишковој кафани. У сред дана ушли су неки Цигани у отворено двориште и на очиглед мајке покушали су да украду дете које се безазлено играло. Од страха онемела мати једва је истргла украђено дете из прљавих руку Цигана.

У београдској Палилули пре неколико недеља прошла су поред једне фабрике једна циганска кола и у њима једно бело дете. Сва околина и фабрички радници потрчали су за Циганима, који су се дали у бегство. Уз припомоћ жандарма бегунци су ухваћени и дете им је одузето. Ша је даље било није нам познато, јер случај није ни доспео у новине.

Ово су случајеви које знамо, а не читамо ли скоро сваки дан и нестанку деце, која се понека и пронађу док се за друге никад ништа не сазна.

Страшно је замислити се у положај несрећних родитеља чије се дете изгубило или украђено. У већини случајева Цигани дете унакажују било да га оћораве или сасвим ослепе, било да му искрену у зглобу ноге или руке. Радије га ослепе и (кваре ноге, јер је тако јаче (привезан за нови „родитељски дом" и не може побећи од „куће". Деца се краду већином док су још мала од 3—4 године, да би брзо заборавила своје родитеље и брзо се привикла новој кући а и да неби доцније проказали своје отимаче. Унакажена деца служе искључиво за прошњу ки тиме зарађују себи бедну исхрану а својим заштитницима привређују добру зараду.

Па како ћемо лечити ово наше социално зло Ево предлога:

Т) Треба најпре забранити сваки улазак скитачких Цигана у Земљу. То су дуги каравани од неколико кола који иду из места у место крадући све што им под руку стигне. Они нам долазе из суседних земаља и нису ни наши нити ичији поданици. Стога треба издати пограничним властима најстроже наређење, да им се улазак у Земљу апсолутно забрани као опасним и непотребним становницима.

2) Треба направити статистички попис свију богаља,