Policija

— 899 —

УШ. — Навод уверења о броју пореских глава.

По ставу под в) тач. 11. Правила „ако продавац имања стоји с ким у задрузи", он је дужан „да докаже (сведоџбом изданом по пропису тачке а. и 6, да је толико од имања остало колико закон за свакога задругара дређује.' Реч „задругар" није употребљена у Закону, али кад се овај пропис Правила доведе у везу са прописом закона о томе шта се земљораднику не може узети у попис, онда се види да се под том речи разуме члан земљорадничке куће у смислу 0кућне пореске главе. Да се под речју „задругар"' има равумети окућна пореска глава и да општинско уверење треба да се тражи по службеној дужности и да садржи податке о задружном стању земљорадничке куће, то се види из ових одлука Касационог Суда:

ђ 0. о. 1412 1906. Бр. 787: — „Кад се из уверења општинског суда... види, да дужник живи у задрузи са сином, онда је суд био дужан да извиди да ли је задругар пунолетан и порез (плаћајућа глава или не, па према томе, а с обзиром на 5 501. прађ. суд. поступка и тачке 11. в. Правила... прописане за извршење тач. 4. 5 471..."

2) 0. о. од 1812 1906. Бр. 12483. — „По пропису 5 471 тачка 4. грађ. суд. пост. у вези тач. 11. под в. правила Министра Правде... захтева се... при преносу непокретног имања земљорадника и то, да је у уверењу... означено: да ли је продавац земљорадник у задружном стању или није, па ако је у задрузи, онда мора бити даље означено, ко су му задругари, и да ли сваком задругару остаје по закону довољно земље мимо продате."

3) О. о. од 30/9 1905. Бр. 7602: — „Кад се земљорадник чије је имање продато брани тиме да он има пунолетног сина у задрузи, и да ни са продатим има“ њем нема онолико земље колико му закон на две пореске главе штити, онда је суд према тач. 4. 5. 471. у вези са тач. 1. 5 501. Граб. Суд. Пост. дужан да по званичној дужности прибави од надлежне власти уверење о броју пореских глава и остатку имања таквог земљорадника." — Г. С. П. од Никетића.

Међутим, незгода је што Правило у тач. 3 у којој је шмало да објасни шта се разуме под пореском главом у смислу закона о заштити земљорадника, то није изближе

3