Policija

— 907 —

на њих пренесе одлучивање по појединим предметима. Али, кад се расмотри листа послова, који се на те одсеке не могу пренети, онда се долази до закључка да је то право илузорно. Из надлежности одсека изузети су ови послови: 1доношење статута; 2. — одобрење буџета и завршних рачуна; 3. — стицање, отуђивање имаовине и прављење зајмова; 4. — оснивање градских звања и установа; 5. — постављање, отпуштање и пензионисање чиновника и установљење чиновничких места; 6. — вођење, обнављање и обуставе парница; 7. — одобравање издатака, који нису предвиђени буџетом; 8. — завођење нових и укидање постојећих дажбина; 9. — одобравање уговора, који не спадају у редовну управу градске имаовине; 10. — одобравање регулационог плана, експропријација и подизање нових грађевина (чијих: општинских или приватних 2); 11. — примање у чланство; 12. — вршење права петиције ит. д.

Узевши у обзир све оно, што се из надлежности одсека изузима, онда њима стварно ништа и не остаје. Највећи део предмета мораће да иде пред пленум а одсеци ће у главноме бити секције за проучавање предмета. А кад ствари тако стоје, то у исто време значи да ће положај председника бити тежак и да ће он морати да води рачуна и о стварима ситним и безначајним, које би се много брже решавале у суду.

Тиме, што између председника и одбора не постоји никаква друга власт, сав терет послова пада на председника. Предмети, ма колико били ситни, носиће се њему на реферисање и потпис. У великим отиштинама, као што су Београд, Загреб и др. то ће наилазити на несавладљиве тешкоће па ма те општине имале и два потпредседника. Наводимо само овај пример: одбор поставља, отпушта и пензионише све службенике. Да ли је умесно да се тај посао, који је у великој општини огроман, преда одбору и да се у њему, у место решавања крупних питања и проблема, расправљају и ситне, персоналне ствариг Може се одобрити да одбор поставља шефове установа и више, чисто стручне чиновнике али никако не и да води рачуна о целокупној персоналној политици. Даље: све набавке и сви радови морају ићи пред. одбор. Јасно је, да ће и одбор и председник бити претрпани и да ће се сатирати у једном раду, који неће бити у стању да да позитивне резултате.